Cocktail-taidetta Ravintola Kekäleessä ruska-aikaan – Tutustu miksologi Edmundin nimikkodrinkkiin

31.07.2019

Tänä syksynä Levi Hotel Span rentoa fine diningia tarjoava Ravintola Kekäle esittelee uuden artesaanidrinkin, joka on ravintolan maineikkaan sommelierin ja viinijohtajan Edmund Liewin käsialaa.   

Malesiassa syntynyt Edmund tunnetaan yhtenä Suomen kansainvälisestikin ansioituneista sommeliereista. Hän on suorittanut Wines and Spirit Education Trustin arvostetun dipWSET Level 4 -tutkinnon Lontoossa, ja hänet on palkittu Malesian ja Kaakkois-Aasian parhaana sommelierina vuonna 2012. Vuonna 2016 Edmund voitti Suomen paras nuori sommerlier -kilpailun sekä edusti Suomea maailmalla Châine des Rotisseursin järjestämässä Maailman paras nuori sommelier -kilpailussa.

Edmund2

Paitsi viiniasiantuntijana, Edmund tunnetaan myös osaavana miksologina. Edmund onkin suunnitellut Ravintola Kekäleen tulevalle syyskaudelle nimikkococktailin, jota patikoijat ja ruskareissulaiset pääsevät maistelemaan tunturissa vietetyn päivän päätteeksi.

Edmundin cocktail on nimeltään Salty Kraken Crans ja se sisältää 3 cl tervalikööriä, 2 cl karpaloginiä ja 4 cl Ravintola Kekäleen omaa karpalo-timjamipyreetä ravistettuna sekä koristeltuna talon omilla paahdetuilla pekonilastuilla.

Salty Kraken Crans

Punainen Salty Kraken Crans on pehmeä ja raikas sekä samalla savuisen ja tummasävyisen täyteläinen.

Pyysimme Edmundia kertomaan cocktailin luomisprosessista.

– Koska cocktail tilattiin ruskakaudelle, halusin luoda jotain syksyistä. Syntyi makea ja hapokas Salty Kraken Crans, joka on pehmeä ja miellyttävä kuin alkusyksyn tuulet, mutta samalla kantaa jo mukanaan häivähdyksen talven raikkaasta purevuudesta. Karpalot ja gini toivat drinkkiin oikeanlaista kirpeyttä, kertoo Edmund.

Samalla halusin tuoda cocktailiin myös Ravintola Kekäleen savuista, hehkuvaa, jopa lihaisaa makumaailmaa. Tervaliköörin täyteläinen ja pehmeä, vahva ja jopa palaneen tummasävyinen maku oli siksi miltei täydellinen vaihtoehto raikkaan ginin kumppaniksi. Oli mielenkiintoista sekoittaa keskenään tervalikööriä ja giniä, jotka ovat hyvin erilaisia ja vahvoja makuja, Edmund jatkaa.

– Cocktailin lihaisia makuja tuovat mukavasti esiin myös koristelussa käytetyt pekonilastut, jotka viimeistelevät makuyhdistelmän. Tervaliköörin täyteläinen ja savuinen maku heijastelee syksyn maanläheisiä aromeja, joita tukee osaltaan myös karpalopyreen maustamiseen käytetty timjami. Lopputuloksena syntyvä cocktail on sopivan marjaisa ollakseen virkistävä tunturissa vietetyn aktiivisen päivän jälkeen, ja samalla suolainen ja lihaisa tarjotakseen riittävästi mineraaleja ja substanssia tehokkaaseen janon sammutukseen.

Salty Kraken Crans on täydellinen after-patikka -juoma, joka yhdistää saumattomasti modernin ja luovan cocktailin rakentamisen klassisen miksologian periaatteisiin. Liity joukkoomme ja tule maistamaan tämä uniikki cocktail Ravintola Kekäleeseen syyskaudella. Ravintola Kekäle aukeaa syyskauteen 30. elokuuta. Varaa hotellihuone ruskareissulle sekä pöytä Ravintola Kekäleestä!

 

Tsekkaa myös Edmundin salainen cocktail-resepti – ja kokeile sitä kotona!

Edmundilla on takataskussaan myös salainen, suomalaista lähiluontoa hyödyntävä artesaanidrinkin resepti. Tsekkaa se tästä, kerää ainesosat ja kokeile valmistaa se kotona! Tämä on loistava vetonaula syksyn illanistujaisiin. Lataa Edmundin salainen resepti maksuttomasti tästä!

 

Miten Edmundin kaltainen sommelier löysi tiensä Lappiin?

Edmund muutti Suomeen vuonna 2014 työskenneltyään suomalaisen tähtisommelierin Lauri Vainion työkaverina amerikkalaisten julkkiskokkien Mario Batalin ja Joe Bastianichin omistamassa Osteria & Pizzeria Mozza -ravintolassa Singaporessa.

– Meistä tuli Laurin kanssa hyviä kavereita Singaporessa työskennellessämme. Eräänä päivänä Lauri kertoi, että Sinne, yksi Suomen tunnetuimpia fine dining -ravintoloita, oli avaamassa toista ravintolaa Helsinkiin, ja hän oli siirtymässä kyseisen ravintolan palvelukseen. Hän kysyi minulta olisinko kiinnostunut pääsommelierin tehtävästä uudessa ravintolassa. Vastasin myöntävästi ja muutin Suomeen: aluksi Helsinkiin ja myöhemmin Porvooseen, kun siirryin toisen porvoolaisen huipputason ravintolakonsernin ja siihen kuuluvan fine dining -ravintola Sicapellen viinijohtajaksi, kertoo Edmund.

Vaikka muutto Kaakkois-Aasiasta Suomeen voi vaikuttaa helposti aika suureltakin maisemanvaihdokselta, Edmund kertoo ettei hän kokennnut Suomeen muuttaessaan juuri minkäänlaista kulttuurisokkia.

– Tämä oli varmasti pitkälti pomoni Laurin ansiota, joka teki muutosta todella helppoa. Hän esitteli minut suomalaisille kavereilleen, joten pääsin suomalaiseen elämäntyyliin mukaan varsin nopeasti, Edmund sanoo.

– Uskon myös, että asenteella on iso merkitys. Olen aina ajatellut, että kun matkustaa toiseen maahan, vaikka vain lomalle, on tärkeää olla valmis heittäytymään täysillä paikalliseen kulttuuriin ja elämäntapaan. Sillä tavalla oppii nopeasti ymmärtämään paikallisia ihmisiä, sekä syitä heidän erilaisille tavoilleen. Tämän tyyppinen lähestymistapa on toki ylipäätään hyödyllinen palvelu- ja ravintola-alalla, maasta ja kulttuurista riippumatta, sillä kaikki lähtee asiakkaan kuuntelemisesta ja heidän tarpeidensa ymmärtämisestä, hän jatkaa.

– Tämä kaikki on sitäkin tärkeämpää, kun muuttaa toiseen maahan. Ajattelen, että muuttajan täytyy olla pienen lapsen tavoin kiinnostunut, avoin ja halukas oppimaan kaikki asiat uudelleen uudenlaisesta näkökulmasta. Tämä avoimuus teki jopa Lapin äärimmäisiin olosuhteisiin muutosta varsin helppoa. Olen vain pyrkinyt oppimaan paikallisilta parhaita tapoja elää näissä olosuhteissa. Kun pitää huolen, että pukeutuu olosuhteisiin nähden oikein ja ottaa kaiken irti pitkästä, pimeästä talvikaudesta, Lapissa eläminen on lopulta vain upeaa valkoista talvea, rauhallisia ja tähtikirkkaita öitä sekä koti-iltoja kynttilänvalossa. Minä viihdyn täällä erittäin hyvin, kertoo Edmund hymyillen.

Tervetuloa siis Ravintola Kekäleeseen syyskaudella! Meillä tapaat Edmundin, pääset maistamaan upean Salty Kraken Crans -cocktailin sekä nauttimaan Kekäleen menusta. After-patikka ei tästä parane! 

 

Levi Hotel Spa Ravintolat